Ние от БСП за България няма да подкрепим нито един

...
 Ние от БСП за България няма да подкрепим нито един
Коментари Харесай

Нинова остро: С решенията днес ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ задълбочават хаоса, който създадоха

 

„ Ние от " Българска социалистическа партия за България " няма да подкрепим нито един от препоръчаните текстове за смяна в закона – нито тези от комисията, нито в допълнение импортираните от Има Такъв Народ. Още през цялото време при смяната в Конституцията, изрично декларирахме, че тази смяна е неверна. Днес се пробвате тази неточност да я поправите с нови 3 неточности – няма по какъв начин да стане “.

Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от парламентарната естрада през днешния ден във връзка измененията в Българска народна банка, препоръчани от ръководещото болшинство поради конфликтния проблем с избора на длъжностен министър председател.

По думите на водача на социалистическата партия нещо, което е заложено неверно – няма по какъв начин да се оправи по метода, по който ръководещото болшинство предлага. „ По-лошо -  трупането на тези неточности през нови и нови законодателни промени, разрушава държавността и институциите, посягате на такива институти в правовата страна като мандатност. Нищо от това не ви интересува, интересува ви само да замажете гафовете, които направихте с гафовете в Конституцията “, безапелационна бе Нинова.

Тя напомни, че при измененията в Конституцията бяха импортирани 50 негативни мнения от всички професионални гилдии и нито едно положително. „ Не ни чухте и нас - от опозицията и „ Българска социалистическа партия за България “ за грешката, която направихте. И това, което се случва през днешния ден и ще се случва за в бъдеще, ще бъде резултат от това ваше надменно държание “, съобщи Корнелия Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия бе безапелационна: „ Днес поправяте закона за Българска народна банка, за Сметната палата и всички институции, които могат да бъдат наранени от смяната в Конституцията. Какво вършиме? С тези ремонти давате ослепителен образец за това какво е спор на ползи “.

„ Представете си господин Главчев – в този момент длъжностен министър-председател. След това се връща в Сметната палата. И като ръководител на Сметната палата по закон е задължен да ревизира личния си Министерски съвет, себе си, министрите си и да написа отчети на Сметната палата дали те са изпълнявали закона, дали са нарушавали публични поръчки, дали са откраднали пари  и така нататък “, даде образец Корнелия Нинова и акцентира:

„ Толкова ослепителен образец на спор на ползи не сме имали в никакъв случай в парламентарната и житейска процедура. А вие в този момент го залагате з закона. Както 100 пъти съм ви споделила – заложихте корупцията в закона и тя стана ненаказуема. Сега залагате спора на ползи в закона като вероятен. Какво вършиме? Рушите всевъзможни основи на правова страна, държавност и институции “, уточни водачът на българските социалисти.

Нинова се обърна към ръководещите като предвижда:

„ Искате ли да предположа каква ще е идната ви стъпка – ще измененията Закона за спор на ползи – с цел да замажете гафа, че вкарвате Главчев или ръководителя на Сметната палата, който и да е той, в ослепителен спор на ползи. Гарантирам ви, че след една седмица ще се сетите и ще кажете: в този момент пък би трябвало да променим Закона за спор на ползи, с цел да извадим служебния министър председател от тази обстановка. И приключвате въобще с института спор на ползи, още преди да сте внесли Закона за спор на ползи и на КПКОНПИ. Рушене след рушене, неточност след неточност. И, то стратегически неточности - поради държавността, институциите и правовата страна “, уточни Корнелия Нинова.

Тя разкритикува остро предлагането за мандатността: „ Какво е това? Ще си прекъсне мандата и по-късно ще се върне да си го доизпълни? Вие въобще влагате ли някакъв смисъл в това, което оферирате? Прочетете какво е мандатност, за какъв брой време се избират, докарайте го тук да си подаде оставката, а по-късно си го изберете още веднъж. Толкова е ясно и просто. Но, не – вие би трябвало да замажете, даже и с риск да съсипете всичко, останало устойчиво в страната. Защото, каквото и да си приказваме, Българска народна банка, Конституционният съд, Сметна палата, Омбудсман бяха постоянни институции. Е, към този момент не са. Защото и с тях се подиграхте “, съобщи от парламентарната естрада Нинова.

 

Тя съобщи, че Българска социалистическа партия няма да поддържат и предложенията на Има Такъв Народ, тъй като по този начин не се прави. „ Г-н Йорданов, обърна се Корнелия Нинова към ръководителя на парламентарната им група - разбирам желанието ви да поправите грешката. Но, нещо заложено неверно не може да се поправи по този метод. Не се и прави по този начин – внасяте в зала куп текстове, които са значими. 15 минути отмора и „ връщайте се да гласувате “. Поредния удар по парламентаризма. Тези го внасят нощес в 6 ч., сутринта вършат изключителна комисия, внасят ни го в зала,  вие пък за 15 минути. Хайде, те са дали една нощ на депутатите безсънни, да пишат текстове. Вие пък за 15 минути желаете да гласуваме “.

 

Лидерът на българските социалисти акцентира, че Българска социалистическа партия до този миг е имало една добра добавка в Конституцията - че Парламентът остава да работи. „ За да може страната да има една трайна, постоянна законодателна власт най-малко и Парламентът в този интервал да приема положителни закони за народа. И ние доста се зарадвахме, че най-малко това сътворихте. Вече започваме да се съмняваме, че това е добра корекция. Защото, въобще не се знае до конституирането на идващия парламент какъв брой нови нелепости ще сътворите, какъв брой удари ще нанесете – по публични връзки, по институции, по отбрана от корупция. Конфликта на ползи го узаконявате в Закон? “, реагира от парламентарната естрада Нинова и заключи:

„ По-добре този Парламент да не работи с това болшинство. Ден, след ден, стъпка след стъпка, неточност след неточност – ето, това сте вие “, обърна се тя към ръководещото болшинство, като акцентира:

„ Разбирам офанзивите против Христо Иванов, че е внесъл тази нелепост. Само, че уважаеми - всички, които говорите против Христо Иванов, кой натисна зелените копчета? Да, доста е значимо кой какви хрумвания има, само че по-важно е кой ги гласоподава. И дано ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПП-ДБ дружно да си понесат отговорността за това. Защото, без тези зелени копчета това нямаше по какъв начин да се случи. Нека си кажем на българския народ. Това болшинство унищожи страната “, безапелационна бе водачът на Българска социалистическа партия.

Корнелия Нинова се обърна към ръководещите още веднъж като им напомни: „ 3 седмици поискахте отсрочване по Закона за груповите искове, с цел да помогнем на хората против мобилните оператори – било комплицирано, трябвало да има работна група, дайте ни 3 седмици. Нещо свърши ли се за 3 седмици? Нищо, нула. Хората си заплащат високите сметки. Но през това време – сътворявате безпорядък и безумство. Ето, това сте вие. И по тази причина се наложи да отиваме на избори, да се произнесе народът, да оцени всеки съгласно заслуженото му “, съобщи тя.

Към Има Такъв Народ: „ Аз показах почитание към желанието ви да санирате това, което сътвори болшинството. Но, споделих, че не се прави по този начин. Да, 15 минути стигат, с цел да се разбере какво оферирате. Но, има два други огромни въпроса: Първо, не се прави по този начин -   за 15 минути в зала да се нанася удар по смисъла на парламентаризма и по разискването на закони. И второ, предложенията не вземат решение казуса – те го задълбочават “, безапелационна бе Корнелия Нинова.

Тя уточни:

„ Българска социалистическа партия не желаеме да сме част от този развой, който стартира с проблем с смяната в Конституцията, продължава през Закона за правосъдната власт, продължава през Закона за Българска народна банка и се наслагват нови и нови проблеми. Не се взема решение – по тази причина не желаеме да участваме. А не, че просто стоим в профил и гледаме, и не сме заинтригувани за изборите и за това, което ще се случва в страната “.

Лидерът на Българска социалистическа партия обаче акцентира: „ Хвърляте цялата виновност върху ПП-ДБ и Христо Иванов. Да, те имат голяма виновност - най-много по тази причина, че върнаха ръководството на ГЕРБ на власт. Но, ние държим да се знае истината – техните оферти нямаше да станат факт без ГЕРБ и Движение за права и свободи да ги поддържат с гласоподаване и да създадат това прословуто конституционно евроатлантическо болшинство. Всеки да си понесе солидарно отговорността за това, което стана “, съобщи Нинова.

 

Към „ Възраждане “: „ Участвали сме в този развой само и единствено институционално, в Комисията по правни въпроси. Не сме взели участие на никое място по кабинети, на кафета и така нататък, а единствено в Комисията по правни въпроси с ясна и безапелационна позиция: Тези ремонти са неточност. Те са посягане върху националния суверенитет поради двойното поданство. Те съставляват политическо преодоляване на прокуратурата поради препоръчаните промени в Закона за правосъдната власт. Те съставляват безпорядък в страната и институциите във връзка с служебния кабинет. Да, ние доста пъти сме подлагали на критика президента Радев и това, което направиха неговите служебни кабинети. Но, това в никакъв случай не е било причина да разрушавам държавността с такива оферти “, съобщи позицията, отстоявана от социалистите Нинова и уточни:

„ Нашите оферти бяха напълно други – да се запише в Конституцията, че статутът и пълномощията на служебния кабинет се дефинират със закон. И този Закон да бъде признат незабавно след измененията в Конституцията – премислен, сериозен, тежък и обхващащ всички проблематични въпроси. Това беше нашето предложение. Никой не ни чу “, съобщи водачът на Българска социалистическа партия и още веднъж се обърна към ръководещото болшинство на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи:

„ С решенията през днешния ден не решавате казуса – задълбочавате го “.



 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР